Si ce vom vorbi la prima sedinta?

urban002600

Pentru cei mai multi oameni care nu au legatura cu domeniul psihologiei, al consilierii ori psihoterapiei, ceea ce se intampla in cabinetul de consiliere este o mare nebuloasa, iar adesea cei care vin la consiliere, ajung cu o stare de tensiune si anxietate, nestiind la ce sa se astepte.

In articolul de astazi, va voi povesti putin din ceea ce se intampla in prima sedinta.

Prima intalnire, prima sedinta la consilier sau psihoterapeut, este hotaratoare pentru mersul “mai departe” al lucrului cu un consilier sau psihoterapeut.

Hotaratoare pentru ca in primul rand este un act de curaj sa fii acolo pentru prima oara in fata unui om total necunoscut (de cele mai multe ori), iar apoi, pentru ca dupa prima si/sau a doua intalnire, cei mai multi oameni abandoneaza, nu se mai intorc, sau din contra, isi asuma consilierea si vin hotarati sa lucreze la si cu propria persoana.

Ce se intampla deci in prima intalnire?

Incercati sa va imaginati o prima intalnire cu o persoana total necunoscuta. Ce faci prima oara? O saluti, incepeti sa discutati si incet incet castigati incredere unul in celalalt.

Adesea le spun oamenilor cu care lucrez in cabinet ca atat ei, cat si eu, nu ne cunoastem si avem nevoie sa aflam lucruri unuii despre ceilalti, pentru a castiga incredere si ei in mine si eu in ei. De ce spun lucrul acesta? Tocmai pentru a le arata ca atat ei, cat si eu suntem umani si pusi in fata aceleiasi situatii, aceea de a cunoaste un om nou, de a intra cu grija in universul lui si ca aceste lucruri sunt insotite de emotii uneori.

Mai departe, pentru a putea sa ne cunoastem mai bine, o rog pe persoana din fata mea sa-mi povesteasca cate ceva despre ea, despre viata ei. Poate porni fie dinspre prezent – ce se intampla “acum” in viata ei, cu cine lucreaza, unde locuieste, ce prieteni are, daca este sau nu intr-o relatie etc. Discutia este libera, de obicei, clientul va povesti ceea ce ii este lui cel mai aproape de inima si de oriunde va porni (pentru ca uneori ca si client, nu stii de unde sa incepi sa povestesti sau cu ce sa incepi) va ajunge in punctul cel mai important pentru el; fie dinspre trecutul apropiat sau indepartat (aici clientul va povesti cate ceva despre familie, daca are frati/surori, unde sunt/locuiesc acestia in prezent etc).

Aceasta etapa din prima intalnire in care clientul povesteste cat mai multe lucruri despre viata lui, mai mult cu titlu de strangere de date pentru consilier sau psihoterapeut, se numeste “anamneza”, care inseamna chiar strangere de informatii si isi trage radacinile din medicina, unde anamneza servea stabilirii unui diagnostic.

Departe de a servi stabilirii unui diagnostic, anamneza in consiliere serveste mai degraba relatiei care tocmai se infiripa intre client si terapeut si increderii si intimitatii pe care incep sa le construiasca in jurul relatiei lor.

Tot in prima intalnire, clientul abordeaza directionat de terapeut sau pentru ca el insusi a ajuns in acel punct, motivul/motivele pentru care a dorit o prima intalnire de consiliere. Pornind de aici, cu ajutorul terapeutului, clientul este incurajat sa stabileasca niste obiective ale consilierii, ce isi doreste sa obtina din lucrul cu un terapeut in termeni de dezvoltare personala/sociala/relationala. Privirea aici incepe sa se indrepte spre viitor cu speranta evolutiei, al schimbarii in bine si cu asumarea acestei schimbari din partea clientului.

Ce mai este important de stiut pentru o prima intalnire: stabilirea zilelor si orelor in care va veti intalni, stabilirea frecventei intalnirilor (cel mai adesea, frecventa este de o intalnire/saptamana), tariful, anumite principii dupa care terapia va functiona (ca de exemplu, intarzierile sau neprezentarea neanuntate la o intalnire sunt responsabilitatea clientului si vor fi achitate).

Etapele nu sunt insa statice ori fixe, fiecare terapeut are propriul mod de a lucra si propriul stil, asa incat o prima intalnire cu consilierul ori psihoterapeutul nu este obligatoriu sa decurga strict dupa ceea ce am descris mai sus.

Insa acum haideti sa ne gandim la o prima intalnire cu adevarat reusita intre doi oameni total necunoscuti unul altuia.

Ce face cu adevarat relatia sa functioneze?

Daca v-a trecut prin minte “chimia” atunci da, sunteti aproape de raspuns. Terapeutul se prea poate sa fi strans suficiente date despre client, se prea poate sa-l fi ajutat sa-si stabileasca niste obiective si se prea poate sa fi clarificat limitele si granitele terapiei, iar clientul se prea poate sa fi povestit despre el, sa-si fi stabilit niste obiective si sa fi inteles si acceptat conditiile si granitele desfasurarii terapiei. Ceea ce insa va face terapia sa mearga, va tine de relatia profund si simplu umana care se stabileste intre cei doi – terapeutul si clientul. Increderea pe care si-o daruiesc unul altuia si intimitatea pe care amandoi isi dau voie sa o construiasca in cabinet. Iata care este ingredientul cu adevarat secret al unei prime intalniri.

Ca si clienti bazati-va pe intuitia si simturile voastre – vedeti cum va simtiti in preajma terapeutului, sentimentele voastre de incredere in omul din fata voastra si de confort si “bine” in preajma lui, sunt cel mai adesea cele care vor conduce spre mult asteptatele efecte benefice ale mersului la psiholog. Iar daca, din contra, sentimentele nu merg spre incredere si senzatie de confort si de bine, va incurajez sa discutati deschis aceste lucruri cu terapeutul vostru.

In fond, de aceea mergem la terapeut – pentru a discuta deschis si sincer ceea ce se petrece in noi si cu noi.

Cu drag

Patricia

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s