Lectia din joc

 

    Colorful-Wooden-Toy-Children-Intellect-font-b-Box-b-font-13-Different-Shapes-of-Holes-Matching

Are 2 ani si se joaca, fascinata fiind de ceea ce face. Este  foarte trista pentru ca forma pe care incearca sa o puna “la locul ei” refuza sa intre in acel lacas. Se joaca cu niste cuburi care au inserate in ele alte forme.  Apasa cu putere corpul geometric ce refuza sa intre in locul unde isi doreste ea sa-l puna.

Este drept ca jocul  despre care va povestesc nu presupune prea multa creativitate, ci mai degraba asocierea unui corp cu forma potrivita. Creativitatea poate fi implicata in gasirea de solutii, insa forta nu este o solutie.

Ii explic ca nu trebuie sa forteze, ca nu este necesar sa apese cu putere. Daca forma este potrivita acelui lacas, ea trebuie cel mult rasucita pentru a gasi  pozitia potrivita si ea va intra firesc, daca acolo chiar este locul ei. Incerc sa o fac sa inteleaga ca nu e util ceea ce face. Daca apasa foarte tare, corpul poate ca va intra acolo, insa cu siguranta va strica jocul, cubul in care incearca sa indese cu putere un cilindru.

In timp ce ii explic aceste lucruri am realizat ca ii ofer copilului meu o lectie importanta de viata. Da. Este important sa fii perseverent , insa nu cred ca este oportun sa fortam lucrurile. Daca in viata incercam sa obtinem ceva cu orice pret, cu siguranta povocam stricaciuni iremediabile intr-o alta zona: fie stricam o prietenie, fie ne calcam in picioare sufletul sau ne incalcam grav principiile astfel incat, chiar daca in final vom reusi ceea ce ne-am propus, gustul “victoriei ” este amar, si bucuria reusitei va fi umbrita de tristetea asociata distrugerilor provocate.

Atunci cand drumul ales este corect  cred ca lucrurile curg firesc, se intampla pur si simplu. Atunci cand ai o problema trebuie doar sa te asiguri ca ai incercat sa o “rasucesti” pe toate partile si ca ai incercat sa o privesti din cat mai multe unghiuri. Daca nu merge nici schimbarea perspectivei, poate ca e mai bine sa lasi lucrurile asa cum sunt.

Asadar astazi am invatat o lectie importanta: lucrurile potrivite se intampla firesc…se intampla pur si simplu.

Roxana

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s