“As I began to love myself” la inceput de an

 

Sper ca ati trecut cu bine peste finalul de an!

De ce spun “cu bine”? Pentru ca sarbatorile de iarna – Cracinul si Anul Nou – sunt pompate in media si adanc implantate in inconstientul nostru colectiv, ca momente de imensa bucurie, fericire, in care suntem inconjurati de familie si ne simtim iubiti. In special in aceasta perioada a anului, sub presiunea celor doua (media si inconstientul colectiv) oamenii se compara si inconstient incearca sa se “alinieze” cu ceea ce ar trebui sa fie si sa simta.  Pentru multi focalizarea excesiva pe acest “ceea ce ar trebui sa fie”, scoate imperfectiunile din viata personala la suprafata si “cea mai frumoasa perioada a anului” se transforma in “cea-mai-mizerabila-perioada-a-anului-care-abia-astept-sa-treaca.” Daca va este familiar sentimentul, sper ca anul acesta v-ati gasit propriul ritm interior prin care v-ati aliniat nu la ceva ce trebuia sa simtiti, ci la ceea ce simteati cu adevarat.

Pentru ca multi dintre voi probabil v-ati facut o lista cu dorinte si intentii pentru noul an sau chiar si numai v-ati creionat fugar in minte niste dorinte, haideti sa vorbim putin despre energia cu care ele iau nastere la final de an si ce se poate intampla dupa trecerea Anului Nou.

Anul Nou este in sine o perioada motivationala, mesajele inspirationale curg pe wall-urile prietenilor, mesajele si urarile pe telefon, la fel. Chiar si daca ai constientiza tot acest proces si ti-ai dori sa ramai neutru fata de frenezia motivationala a finalului de an, undeva inconstient tot vei fi atins de toata aceasta atmosfera. Ceea ce intr-un fel este firesc . Totul face parte dintr-un ritual de despartire pe care-l parcurgem fata de vechiul nostru “eu” (cel de anul trecut) si noul nostru “eu” pe care-l intampinam la cumpana dintre ani. De aici si rezolutiile la final de an – avem nevoie sa stim ca “am facut pace” si ca intr-un fel ne-am incheiat socotelile cu vechiul “eu” si ca acum, in anul care vine, avem o libertate mai mare si o energie resetata de a crea spatiu interior devenirii unei variante a noastre mai bune. Cu tot surplusul motivational (“surplus” pentru ca o anumita cantitate deja nu ne mai este specifica) de la final de an, s-ar putea ca in anul care vine sa revenim la vechiul “eu”, vechile obiceiuri, motivatia sa scada si o stare de  tristete (pentru ca lucrurile sunt “la fel”) sa se instaleze. Ceea ce iarasi este firesc. Citeam intr-un studiu facut in 2010 ca ia intre 18 zile si peste cinci luni unui obicei simplu (cum ar fi sa mananci minim un mar pe zi) sa se instaleze si sa functioneze firesc, relaxat in comportamentul nostru. Cu cat obiceiul era mai complex, cu atat durata de “instalare” in comportament era mai lunga. Deci, sa ne gandim acum la rezolutiile de final de an pe care majoritatea dintre noi ni le propunem – “Sa fim mai fericiti”, “Sa radem mai mult”, “Sa castigam mai bine”, “Sa petrecem mai mult timp cu prietenii/familia”. Cu siguranta gasirea caii spre a fi mai fericit sau a te bucura mai  mult de timpul tau, va lua cu mult mai mult decat 18 zile, trei sau sase luni.

De aceea, indemnul la finalul acestor randuri este sa fiti rabdatori si iubitori cu voi insiva! Schimbarea probabil ca nu se va petrece peste noaptea dintre ani :), ci aici veti avea nevoie de perseverenta, determinare si incredere pe termen lung. Aa..si multa iubire si apreciere de sine!

In acord cu rezolutiile pentru noul an si noul “eu” spre cate tindem, imi umbla prin minte cuvintele lui Chaplin:

“As I began to love myself I freed myself of anything that is no good for my health – food, people, things, situations, and everything the drew me down and away from myself. At first I called this attitude a healthy egoism. Today I know it is LOVE OF ONESELF.”

Patricia

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s